Op 15 november 2007 hadden we de laatste activiteit van dit jaar, voor velen was het een verrassingsmiddag. Bijna niemand van de deelnemers wist van het bestaan van dit museum, dat voluit de naam draagt: “Stichting Museum Johannes Postschool.
Het is een klein oorlogsmuseum dat zich onderscheidt van alle andere bekende musea.  Wij waren er met bijna 60 mensen, men had nog nooit zo’n groot aantal bezoekers in één keer binnen gehad. Het museum is uniek omdat  in deze voormalige school de capitulatie is getekend. Speciaal daarvoor is een leslokaal ingericht. Wat men daar ziet is een waarheidsgetrouwe kopie van de overgave op 15 mei 1940.
Johannes Post MuseumAanwezig waren Marine en Landmacht met generaal Voorst tot Voorst onder leiding van Generaal Winkelman.  Tegenover hen zaten de Duitse officieren vertegenwoordigd door Generaal von Kuchler en Oberquartiermeister Generaal Schlieper en nog enkele officieren. De uitleg van de rondleidster bracht ons iterug in de tijd. Dat generaal Winkelman hiertoe opgeroepen werd -(hij was reeds met pensioen-, wisten wij niet. Omdat de capitulatie in een voormalige lagere school is getekend is er ook een leslokaal uit die tijd ingericht. Zittend in de banken waan je je weer een kind en komen herinneringen uit die tijd weer boven. Een ander lokaal is ingericht als filmzaal waar veel oud filmmateriaal wordt vertoond uit 40-45.  Het geeft een goed beeld van die tijd.

Johannes Post MuseumTevens is er een geheel ingericht natuurkundelokaal en een bibliotheek. Het klapstuk is het “Planetarium” verwezenlijkt door directeur en oprichter Ad Los. Er werd een prachtige animatiefilm vertoond over 50 jaar ruimtevaart. Als je in de riante fauteuil zit ondervind je de bewegingsensatie van het getoonde, een erg bijzondere ervaring.
Met dezelfde apparatuur werd een film vertoond over het bombardement van Rotterdam, door de Heinkel -bommenwerpers. Ik was in die tijd 6 jaar en heb deze tijd 5 jaar lang meebeleefd. Puin in de stad waarop wij als kinderen speelden, het kwam allemaal weer boven. Ook de nieuwe stad, zoals deze er nu uitziet, met op de achtergrond de meeslepende muziek, zorgt ervoor dat je stil wordt van wat er in 60 jaar is opgebouwd. Ik roep dan ook iedereen op daar ook eens te gaan kijken, het is echt de moeite waard.