In het kader van de "bier-cyclus" werd dit jaar een brouwsel van vaderlandse bodem aan een uitputtende test onderworpen. Mogelijk dat het onderzoeksveld zich naar het buitenland gaat uitbreiden, maar we zoeken het eerst maar eens dicht bij huis. Een testrapport.
Bavaria brouwerijOp 13 november vertrokken we met 2 volle bussen richting Lieshout. In het Bavaria Brouwerij Café werden we welkom geheten met kopje koffie, waarna we voor de latere excursie in twee groepen werden ingedeeld. Voorafgaand echter legde we een bodempje met een voortreffelijk buffet. U weet, er wordt altijd lekker gegeten op onze uitstapjes.
Na het buffet werd de eerste groep opgehaald voor de ”biertour” en daarna gevolgd door de tweede groep. We kregen buiten een uitleg over de gebouwen, zoals brouwhuis en de grootte van het terrein. Er bevondt zich ook een eigen havenaanlegplaats voor de aanvoer van de grondstoffen en de afvoer van restafval.
We kregen een uitleg over de behandeling van de gerst op de diverse vloeren en konden de gerst ook proeven in de diverse stadia. Via de oude brouwketels,waarin monitoren waren geplaatst met verschillende reclame filmpjes, gingen we naar de nieuwe brouwketels waar we uitleg kregen over de verschillende stadia van het brouwproces. De resultaten van elke procesgang mochten we proeven.
Bavaria brouwerijDe bottelarij stond door een technische storing stil. De filmbeelden bij iedere stap van het bottelen zoals; kratten en flessen reinigen, flessen vullen, ze van een kroonkurk voorzien en etiketteren, gaven echter een goede indruk van de eindfase.
Tenslotte keerden de groepen terug naar het brouwerijcafé voor een kleine maar -zelfs voor de ingewijde bierdrinkers onder ons -, vooral lastige bier-test. Voor de liefhebbers was er nog een verkorte cursus biertappen, wat soms hilarische momenten opleverde.
Om drie uur werd de excursie afgesloten. Bij de uitgang kreeg elke deelnemer nog een kratje Bavaria mee naar huis. Na een erg geslaagde en gezellige dag keerden we huiswaarts waarbij we alweer uitkeken naar het volgende uitstapje, namelijk het Legermuseum te Delft.