Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de vliegbasis vonden dit jaar de Luchtmachtdagen in Gilze-Rijen plaats. In 1910 werd hier op de Molenheide al gevlogen. Het was het prille begin van de Nederlandse luchtvaart. De “1e Nederlandsche Vliegervereeniging” werd hier opgericht en op 28 augustus 1910 vertoonden tijdens de vliegdemonstraties de Rus Ladislaus Lewkowitsj en de in Nederland woonachtige Engelsman Ernest Archer in een Blériot hun vliegkunsten voor een dol enthousiast 20.000 man tellend publiek. Na afloop speelde de fanfare en gingen de aviateurs met een lauwerkrans op de schouders. Op dezelfde plek hier op de Molenheide vonden de Luchtmachtdagen 2010 plaats en ook nu zouden wij ons verwonderen over “Those magnificent men in their flying machines”.

Luchtmachtdagen Gilze RijenHet thema van de Luchtmachtdagen was “Wereldwijd inzetbaar op missie”. Laat voor de postactieven dat wereldwijd er maar even af, maar op missie waren we wel. Op zondag 19 juni om 8 uur stonden wij met een gezelschap van 46 gefortuneerde leden aangetreden bij het schoolgebouw op de vliegbasis. De missie was het bezoeken van de Luchtmachtdagen in Gilze-Rijen. Zeg nu niet dat dit een eenvoudige missie was, er zijn offers gebracht. Dit keer had de altijd zo royale commandant van de vliegbasis geen dienstbus ter beschikking gesteld en dat betekende dus extra dokken voor hen die mee wilden. Er moest op eigen kosten particulier vervoer worden geregeld.
We vertrokken met zonnig weer maar allengs we Gilze-Rijen naderden begonnen zich donkere wolken aan het firmament af te tekenen. Symbolischer kon het wel haast niet zijn met de snoeiharde bezuinigingen bij Defensie voor de deur. In ieder geval vonden we het wel chique dat we met de bus zo dicht bij de Postactieven-tent werden afgezet. Inmiddels was het 9 uur geworden en in de lucht snerpte al een Spitfire van de KLHV. Leuk, maar eerst maar in de tent koffie en cake nuttigen die door de lieftallige dames van de Postactieven Groep Gilze-Rijen werden verzorgd. En wie zien we daar achter een tafeltje met de brochures in de hoek van de tent  in haar charmante beige tailleur-pantalon zitten? Sharita Khemai van de CCPKlu. Als al die vliegtuigen je gestolen kunnen worden, dan is alleen haar aanwezigheid al voldoende reden om op zo’n dag mee te gaan.
Vroeg liepen we het veld op om de staticshow te bewonderen die dit jaar zeer uitgebreid was. De ervaring leert dat je daar vroeg bij moet zijn want later op de dag is er geen doorkomen meer aan. Het was nog droog. Op de achtergrond hoorden we het commentaar over het veld echoën en via de mobiele camera’s was alles wat op en boven de baan gebeurde op de enorme displays goed te volgen. De zondag was een minder gelukkige dag want we moesten de "Patrouille de France" missen. Byzonder, want de teamleader van dit gezelschap is een vrouw. Leuk was ook het demoteam van de Turkse Luchtmacht de “Turkish Stars” met de van Nederland overgenomen NF-5jes. Ik zie die Turken daar een manouvre uitvoeren en uit het zicht verdwijnen als over het veld een enorm gejuich klinkt. Ik denk, ik mis hier zeker een bijzondere vliegbeweging, maar nee, Schneider scoort tegen Japan 1-0. De brave Turkse commentator van het team feliciteert Nederland over de speakers.
De show kende natuurlijk de bekende elementen, maar omdat de Luchtmachtdagen op de vliegbasis Gilze-Rijen werden gehouden was er veel plaats ingeruimd voor het Defensie Helikopter Commando (DHC). Leuk was de display boven de baan van de verschillende types en in het voorbij vliegen zwaaiden de  loadmasters met oranje duimpjes naar het publiek. Dat kon toen ook wel want we stonden nog steeds met 1-0 voor. In de middag werden we getrakteerd op een hevige hoosbuis. Gunstig voor de informatietenten die toen te maken kregen met een verhevigde belangstelling. Zo zie je maar, ieder nadeel heb ze voordeel.
Om 5 uur hadden we allemaal een stijve nek van het omhoog kijken en een fluitttoon in de oren van de decibellen. Het was mooi geweest en tijd om naar huis te gaan. Moegestreden van het spektakel keken we terug op een geslaagde dag.
Met dank aan de CGPA Gilze-Rijen voor hun geweldige inzet tijdens de Luchtmachtdagen.